Team motiveren? Laat je door mijn Dam-tot-Dam avontuur inspireren....
17 oktober 2022 

Team motiveren? Laat je door mijn Dam-tot-Dam avontuur inspireren....

Hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op? Waarom werken onze mensen vaak niet (goed) sámen? Hoe zorg je dat iedereen naar hetzelfde doel toewerkt? Hoe krijgen we die 'eilandjes' weg en krijgen we een écht team??? Allemaal vragen die ik bijna dagelijks krijg van mijn opdrachtgevers...
En stuk voor stuk terechte vragen denk ik. Het antwoord is eigenlijk (heel) simpel en bestaat uit 5 stappen. Graag deel ik deze 5 stappen, met een kleine quick scan, aan de hand van mijn Dam-tot-Dam avontuur van vorige week. Want, man, man, man, wat zag ik daar tegenop...

Een goed plan! 

Het heeft natuurlijk alles te maken met mijn voorbereiding op deze wedstrijd. Ik had een duidelijk doel met een hele strakke deadline. En dankzij dat heldere doel én die deadline heb ik serieus getraind, maandenlang zelfs, met behulp van een goed plan. Een trainingsplan op maat. Ik heb alleen (te) weinig echt lange afstanden gelopen 😅. Ik kreeg dan ook regelmatig op mijn kop van Runkeeper…. De 'gewone' trainingen gingen me gelukkig prima af, maar de intensieve (interval) trainingen vond ik zó zwaar dat ik steeds onzekerder werd of ik die 16km wel (levend) ging halen…

The last mile

Maar wat ging het goed. Boven verwachting lekker zelfs. En ik geniet nu al dagen na. De eerste 5km vlogen voorbij. Ik genoot van de mensen, de muziek en de route. Het ging vrij moeiteloos tot de 10km. En toen was het ineens al 11km en toen hoefde ik er ‘nog maar’ 5. En als je dan Zaandam in loopt, enthousiast door het publiek langs de kant aangemoedigd wordt ("Kom op Chantal, je kan het!!! Chantal, je bent er bijna!") en mijn ene lievelingsliedje na het andere uit de speakers klinkt (Wonderful Days precies als je hem nodig hebt!), lukt dat laatste stukje ook nog wel. Ik hoefde het alleen nog maar even te dóen... 💃

Met (werk)plezier

Mijn all-time favorite (en guilty pleasure ) is ‘Walking on Sunshine’. Precies dat nummer schalde uit de boxen vlak voor de finish. Ik had zelfs de laatste kilometers nog echt plezier! Het is ongelooflijk maar waar, ik heb van elke meter genoten! Ik kwam zelfs met een grote lach op mijn gezicht over de finish. Oh my. En het is nog waar ook (zie de foto onderaan ;-)

Intrinsieke motivatie

Dit klinkt allemaal alsof ik moeiteloos wereldkampioen hardlopen ben geworden (Kipchoge eat your heart out ;-), maar niets is natuurlijk minder waar. Ik ben letterlijk door vele duizenden mensen ingehaald en misschien, als ik héél positief ben, heb ik zelf maar liefst 10 mensen ingehaald. Zo vaak ingehaald worden, is niet persé heel goed voor mijn ego, maar ik trok me er niks van aan. Ik liep mijn wedstrijd. Ik deed het helemaal voor mezelf. Ik trotseerde zelfs de grootste stortbuien met een grote lach. Dat is (blijkbaar) de kracht van intrinsieke motivatie.

Een helder doel 🎯

Zo zie je maar, zelfs als het trainen zelf niet zo goed gaat, is het wel de basis voor succes in de praktijk. Training was slechts een middel, want ik had een héél helder doel. Ik wilde de Dam tot Dam 'gewoon' lekker uitlopen. Hoe fijn als dat ook écht lukt!

Een gezamenlijk doel

En wat natuurlijk het allerbeste werkt, is dat je met een (hele) grote groep onderweg bent naar hetzelfde doel. We hadden allemaal exact dezelfde stip op de horizon. We liepen alleen allemaal ons eigen pad. En dat was ok. We liepen elkaar niet in de weg, we steunden elkaar, alleen al door het gevoel het sámen te doen. Heeft jouw team ook allemaal exact hetzelfde doel voor ogen? Vraag het vandaag maar eens!

Wat is jullie doel?

Groei begint altijd met het hebben van een gezamenlijk, motiverend doel, een deadline en een goed plan. Bovenal moet je er gewoon elke dag mee bezig zijn en gewoon DOEN, hoe goed en kwaad het ook gaat. Houd vol en dan volgt het succes (die medaille, meer omzet, nog meer blije -trouwe- klanten en de gewenste groei) vanzelf! Beloofd. ❤️

Gemotiveerde supporters!

Maar wat je écht nodig hebt om je doel te bereiken, zijn supporters. Hulde aan álle muzikanten, de vele DJ’s en het fantastische publiek dat de (stromende) regen trotseerde om ons er doorheen te trekken en dank aan de organisatie en de vele vrijwilligers die ontzettend goed voor ons gezorgd hebben! Het was weer een feestje! 🙏🏻

Blije Blijmakers

Want, we weten allemaal, 'the road to success' is áltijd, maar dan ook écht altijd, bumpy. Er staan beren op de weg. We hebben wind tegen. Er is áltijd onvoorzien gedoe. Daarom is de belangrijkste groep in elke organisatie de gemotiveerde supporters, jullie Blijmakers. Zij moedigen elkaar door weer en wind aan en zorgen er samen voor dat jullie het doel ook daadwerkelijk bereiken. Zet deze leukerds eens (extra) in het zonnetje!

En we gaan blijkbaar door... 😅

De dag na mijn Dam tot Dam had ik 2 leuke zakelijke afspraken. Beiden zeiden, "Oooh, nou, als het je zó goed af gin, kun je volgende maand ook wel de Halve Marathon van Amsterdam lopen." En toen ik even later enigszins van de schrik bekomen was en een vriendin van mij hierover sprak, zei zij meteen; "Joh, een vriend van mij heeft een ticket, maar is geblesseerd. Dus je kan hem lopen!" Oké... Lang verhaal kort, blijkbaar loop ik op 16 oktober de halve marathon van Amsterdam. Als je me zoekt, ik ben even een rondje trainen.... slik....  Bedankt hè Michiel Maartens en Simone Molendijk ;-)

De 5 'magische' stappen:

  1. Een helder doel
  2. Een strakke deadline
  3. Een goed plan
  4. Gemotiveerde supporters
  5. ... DOEN!

TIP: Doe een kleine quick scan

Begin bij het begin en stel jezelf en je team de volgende vragen:

✔️ Wat is jullie gezamenlijke doel? Wat is dé stip op de horizon? Kun je deze in één zin, in max 5 woorden zeggen? Enne, heeft iedereen ook écht exact hetzelfde doel? Vraag vandaag aan ca 5-10 collega's wat het doel is? Zijn ze allemaal exact hetzelfde?

✔️ Wat is de deadline?

✔️ Wat is het (trainings)plan?

✔️ Hoe gemotiveerd zijn jullie supporters? Willen ze alles doen om te zorgen dat jullie het doel bereiken? Moedigen ze elkaar in weer en wind aan? Ja? Zet ze binnenkort een (extra) in het zonnetje. Nee? Doe het dan ook :-)

✔️ Wat zijn de (grootste) beren op de weg? (wat belemmert het DOEN?)

Laat je het me weten?

Wat zijn jullie antwoorden op bovenstaande vragen? Ik ben benieuwd! Maak er een mooie dag van en graag tot snel.

Met vrolijke groet,
Chantal Riedeman | Blijmaker

P.S. Wil je ook meer blije klanten, een gemotiveerd team en meer omzet?  Bel of mail me voor een afspraak. Ik denk graag met je mee! 

📩 chantal@shopology.nl | ☎ 06- 42 96 26 82Over de schrijver